vrijdag 22 juni 2012

Hoe duurzaam is duurzaam

Bij veel huizen die op IJburg gebouwd zijn en worden gebouwd, verleidt de architect onder het mom van duurzaamheid de opdrachtgever tot het afwerken van de buitenkant van het pand met hout.

Hout is een totaal niet-duurzaam materiaal; het is zeer kwetsbaar en gevoelig voor weer en wind. ( dit geldt zelfs voor zogenaamd duurzame houtsoorten zoals teak!).
Op Steigereiland staan meerdere "alternatieve" gebouwen, opgetrokken uit de "duurzame" materialen leem en hout. Na nog geen 8 jaar moeten grote delen van de diverse gevels al vervangen worden omdat het hout krom trekt met alle gevolgen van dien.

Ook voor kozijnen is hout zeer ongeschikt; een antiek materiaal eigenlijk.
In praktijk moeten houten delen die aan de buitenlucht worden blootgesteld elke paar jaar zorgvuldig geschilderd of behandeld worden. Een zeer vervuilende activiteit die zeker niet duurzaam te noemen is.
Veel  (architectonisch best mooie ) panden in de vrije sector worden tegenwoordig uit degelijk beton gemaakt; echter de architect verkoopt de opdrachtgever er een decoratieve buiten betimmering bij van "duurzaam" hout.

In de Mattenbiesstraat op IJburg zie je een hele reeks (kapitale) panden die aan de buitenzijde helemaal met houten latjes zijn afgewerkt. De onderhoudskosten op termijn zullen enorm zijn en dat alleen maar omdat het er op de tekentafel van de ontwerper en zo geinig en modern uitziet zo'n verticaal en horizontaal lijnenspel. Een moderne betimmering met latjes, het hedendaagse schrootje...

Kortom ik zou opdrachtgevers adviseren bij de keuze van een architect zeer zorgvuldig te werk te gaan en te controleren of deze architect wel met echt duurzame materialen wil gaan werken  en niet, zoals tegenwoordig in zwang is, niet-duurzame materialen proberen te verkopen als duurzaam.

Geen opmerkingen: