zondag 9 november 2008

mobieltjes

Vroeger pakte je de telefoon, keek in je telefoonklapper of adressenboekje, draaide het nummer en kreeg degene die je wilde spreken aan de lijn.

De komst van de GSM een jaar of 15 geleden maakte het mogelijk om altijd bereikbaar te zijn en te kunnen bellen waar je ook was. LUUKS! HANDIG! EFFICIENT!
Maar al vanaf het begin was de manier waarop die gee-es-emmetjes werkten nou niet het schoolvoorbeeld van een goed doordacht product. Vrijwel elk merk, Motorola, Nokia, Siemens, Ericsson, Alcatel enzovoort, propte zijn toestelletjes vol met vaak onbegrijpelijke extra functies, mogelijkheden die vaak in de gebruiksaanwijzing maar half werden uitgelegd of misschien waren de toepassingen nog niet helemaal af.
Ik heb inmiddels een stuk of 7 toestellen versleten: Motorola, Nokia, Mitsubishi, Nokia, Sony Ericsson, Sony Ericsson, Nokia.
Type nummers weet ik niet meer, maar ik weet wel dat ze geen van allen voldeden.
Daarbij komt dat ze steeds kleiner worden terwijl het aantal extra functies steeds groter wordt. Je kunt filmen, fotograferen, internetten, e/mailen, tekstverwerken, een spreadsheet maken, mp3 luisteren, geluid opnemen en weet ik veel wat nog meer.
Het schermpje waar dat allemaal op moet gebeuren en de knopjes waarmee dat bediend moet worden zijn echter zo klein dat eigenlijk geen enkele van deze toepassingen serieus te nemen is. De kwaliteit van de foto´s is vaak pulp, de ingebouwde speaker zo klein dat de geluidskwaliteit flut is en bovenal is de software waarmee het allemaal aangestuurd wordt vaak maar half af.

Oh ja en als je dan eens wilt telefoneren is het meestal een hele puzzel om het telefoonnummer te vinden en er achter te komen hoe je dat moet bellen.

Alleen al het feit dat de meeste toestellen een groene en een rode telefoon knop hebben. Groen om te bellen, rood om te verbreken.
Dus net zoiets als een lichtknop om het licht aan te doen en dan daarnaast een aparte schakelaar om het uit te doen.
En zo kan je wel uren doorgaan. Allemaal Stomgedaan en gek genoeg is er geen enkele fabrikant die met een gadgetvrij en functioneel toestel komt. Alsof er geen opleidingen industrieel ontwerpen bestaan, wordt er, zonder enige kennis van ergonomie, maar wat op los gerotzooid.
En het publiek pikt het allemaal maar.

Geen opmerkingen: