dinsdag 11 november 2008

Windows en virussen

Ook stomgedaan!
Sinds een tijdje krijg ik voortdurend meldingen dat mijn computer gevaar loopt.
Heel irritant. Zelfs als de computer niet met Internet in verbinding staat is dit het geval.
Het advies luidt dat je een antivirus programma op je computer moet installeren en automatische updates aan moet zetten, en een firewall en windows defender ( een programma dat werkelijk niets doet, volkomen nutteloos is en de boel eindeloos vertraagt.
Dat op zich vind ik al stomgedaan want waarom is een operating systeem niet zo gemaakt dat het volkomen onaantastbaar is voor virussen en dergelijke?
Vroeger had je computers waar het hele werkingsmechanisme ( het operating systeem dus ) in een chip zat. Razendsnel waren die computers: als je zo'n ding aanzette, dan werkte hij meteen, vergelijkbaar met een willekeurig ander elektrisch apparaat en zo hoort het ook.
Maar nu, terwijl de snelheid van de CPU ( de processor ) verduizendvoudigd is, duurt het vaak wel een minuut of zelfs langer voordat je er wat mee kan. Hoe meer programma's je installeert hoe langzamer hij opstart en hoe trager hij ook werkt.
En de grootste vertragers zijn de virusprogramma's en de automatische updates.
Vaak denk ik dat Windows zelf een virus is.
Nou heb je van die Apple fanaten die beweren dat een Apple computer nooit last heeft van virussen, maar ja in de basis werkt zo'n Apple of Linux operating systeem op een zelfde manier als Microsoft Windows, alleen is het voor virusmakers weer niet interessant omdat Apple maar 5% van de markt heeft.
Nee, het wordt tijd voor een computer zonder operating systeem. Elk programma heeft op zo'n computer zijn eigen OS ingebouwd. Het enige echt noodzakelijke stukje software om de computer op te starten zit dan veilig en onaantastbaar in een chip gebakken. Terug naar de dagen van de Sinclair ZX81, de Atari ST en de BBC computer!

Geen opmerkingen: